Bodyrafting

Bodyrafting

Senja er et flott sted å være om sommeren. Midnattssolen, dramatiske fjell og krystallklare turkise farvann gir mulighet for flotte utendørsopplevelser. Her kan du oppleve noe av det beste havfisket i Norge, vandre i stillhet i vår flotte nasjonalpark eller nyte stillheten alene i fjellet. Om du søker litt mer spenning og vil prøve noe helt nytt, kan bodyrafting være noe for deg.

 

Ikke langt fra tettstedet Hamn, i et smalt havinnløp, skapes det en naturlig malstrøm med en topphastighet på 7 knop, eller ca. 13 kilometer i timen. Denne malstrømmen skapes to ganger daglig når tidevannet skifter. Det er her ute i havgapet bare de tøffeste møtes for å bedrive bodyrafting. Det meste ligger i navnet, bodyrafting er rett og slett rafting hvor man ikke bruker båt, men bare sin egen kropp. Det er en meget spesiell opplevelse å skulle ri tidevannet kun ikledd en overlevelsesdrakt. Dette er både spennende og avslappende. Ja, avslappende. Sikkerheten står alltid i fokus og lar du deg rive med, gir bodyrafting helt ny mening til uttrykket “la havet vaske bort alle dine bekymringer”. Å være i ett med elementene blir bare en klisje i denne sammenhengen! Bodyrafting i nordishavet er surfing på ekstremnivå. Trygt pakket inn i en varm overlevelsesdrakt blir man skylt av gårde av naturkreftene.

 

Tryggere enn mange tror

Malstrømmen er ikke farlig. Strømmene vil ikke trekke deg under og er ikke kraftige nok til å ta deg med utenfor rekkevidde av båtene. Dermed passer bodyrafting på Senja for de fleste, uavhengig av svømmekompetanse eller fysisk trening. I tillegg til overlevelsesdrakten følger en båt med skipper og guide deg hele veien for å sikre at du alltid er trygg. Vær oppmerksom på at litt fuktighet kan trenge gjennom drakten. Av den grunn er du pålagt å ha varme, fleksible klær under. Det er ingen alderskrav for rafting, men deltakere må være minst 150 cm høye.

 

Atlanterhavbading

For dem som finner bodyrafting å være litt for ekstremt, kan en svømmetur i Nord-Atlanterhavet være et godt alternativ. Her snakker man selvsagt om svømming i drakter slik at man ikke risikerer frostskader. Iført overlevelsesdrakt kan du plaske rundt i havgapet eller bli dratt forsiktig rundt etter en båt. Opplevelsen er enorm, men langt fra så ekstrem som bodyrafting i en malstrøm.

 

Sikkerhet

Uavhengig av hvor man skal bedrive rafting må operatøren forholde seg til sikkerhetsbestemmelser som omfatter rafting, både for alminnelige offentlige og kommersielle operatører. Disse bestemmelsene spenner fra obligatorisk bruk av redningsvester, til at alt utstyr og alle ansatte skal ha de riktige sertifikatene i orden. Det er på generelt grunnlag alltid lurt å diskutere sikkerhet med den operatøren du benytter. Forsikker deg om at alle sertifikater er i orden og sjekk at alle ansatte som skal være med på turen har mottatt riktig opplæring. Innen rafting kan man ikke stille dumme spørsmål. Er det noe du føler deg usikker på, er det alltid bedre å stille et spørsmål for mye, enn for lite. Desto tryggere du føler deg, desto bedre blir opplevelsen.

 

Som de fleste utendørssporter av den litt mer ekstreme varianten, har også rafting generelt blitt tryggere gjennom årene. Kompetansen i sporten har økt og utstyret har blitt mer spesialisert og kvaliteten forbedret. Som et resultat har også vanskelighetsgraden av de ulike rafting-mulighetene økt. Risiko innen rafting er å finne i både miljø og feilaktig oppførsel. Dessverre er det slik i dag at de aller fleste ulykker skyldes personen som rafter. Det er meget sjelden at utstyret svikter og alle seriøse operatører gjør alltid sitt ytterste for å minske risikoen.

 

Bodyrafting er ikke som en tur på tivoli, la oss ha det klart for oss. Selv om det hele kan sammenlignes med en karusell, benytter man seg her av naturkrefter som kan være uforutsigbare og de fleste raftingoperatører krever derfor at kunder skal signere avtaler hvor de påtar seg det fulle og hele ansvaret for eventuelle skader.