Havfiske

Havfiske

Norge er utvilsomt kongen av havfiskedestinasjoner for stor torsk, kveite, breiflabb og mange andre arter. Øverst på norskekysten og øyene rundt i Nord-Norge finner du de beste destinasjonene for både størrelse og antall fisk. På bestemte tider av året kommer skreien nær kysten og sportsfiskere fra hele verden inntar havet. Under skreifiske er det helt vanlig at man drar i land torsk på over 30 kilo. I sommermånedene kommer hellefisken og gir nye muligheter til å fange og lande en fisk for historiebøkene.

 

Rik fangst

Varme og kalde havstrømmer møtes langs den nordnorske kysten og skaper store mengder mikroorganismer. Strenge regler har i over flere tiår beskyttet stammene her mot overfiske, så det er rikelig med fisk i havet. Torsk, sei, kveite, uer og hyse er de viktigste fiskeartene man finner her i nord.

 

På jakt etter storfangsten

Fisken her oppe i nord er ikke dum, de fleste arter er kjent for å lure en uerfaren sportsfisker og det kan være krevende å lande den største fangsten om man benytter seg av stang. Alle som har tenkt å fiske i Nord-Norge gjør lurt i å lese noen bøker om fiske i nord, eller ta seg en tur på en lokal kafe og søke litt ekstra hjelp fra andre lokale fiskere. Flere av verdens største fangster på stang er landet nettopp i Nord-Norge.

 

Vær og årstider

Til tross for den nordlige beliggenheten, er det mye godt vær i regionen, i alle fall for fisken. Hvis du finner fiske i det åpne hav for tøft, er det ofte roligere farvann mellom øyene og inne i de mange fjordene. De fleste sportsfiskere unngår de mørkeste månedene om vinteren, selv om sjøen er fullest med fisk på dette tidspunktet. Grunnen er enkel; sikkerhet. Havområdene i nord kan være lumske å manøvrere og man bør ikke legge ut fra kai om man ikke er meget erfaren. Selv om det er mest fisk og aktivitet på vinteren, vil man kunne oppleve fantastiske forhold fra mars til oktober.

 

Fiskeområder

Fiske har i alle år vært den viktigste næringen i Nord-Norge og i dag spiller også sportsfiske en viktig rolle. En rekke aktører har derfor spesialisert seg på dyphavsfiske og man kan finne en rekke båter med mannskap som tilbyr turer store deler av året. Fisketurister vil finne en rekke hytter og rorbuer som er til leie stort sett hele året. Dette er i anlegg som ligger perfekt til for sportsfiskere og de fleste aktørene stiller med både utleie av båt og utstyr. Om du ønsker å ta med deg hjem deler av eller hele fangsten, vil de fleste hyttene og rorbuene stille med gode muligheter for frysing. Du kan forvente å møte vennlige verter som er kunnskapsrike om fiske og mer enn gjerne hjelper sine gjester med å få mest mulig ut av turen.

 

Regler og forskrifter

Så lenge du fisker med vanlig fiskeutstyr, er det ingen grenser for hvor mye du kan fange. Hvis du vil ta fisken med til utlandet, gjelder en grense på 15 kg ferdig filetert fangst. I tillegg kan du ta med en stor “trofefisk”. Det kreves ikke fiskekort for havfiske i Norge.

 

Vinterens vakreste eventyr

Søker du en havfiskeopplevelse utenom det vanlige, bør du legge turen til Lofoten under det årlige skreifisket. Opplev den fantastiske atmosfæren på fiskeplassene og i byer og bygder. Havet formelig koker av båter, fiskere og ikke minst torsk. De siste årene har det også vært arrangert verdensmesterskap i skreifiske i Svolvær. En flott opplevelse enhver fisker bør få med seg.

 

Selv om man over hele Norge kan oppleve og lande mange flotte fiskearter, er fiske i Nord-Norge noe helt spesielt. Her oppe, under den arktiske himmelen, går fiske og vanvittige naturopplevelser hånd i hånd.