Nasjonal Turistvei

Nasjonal Turistvei

Senja blir ofte omtalt som Norge i miniatyr. Årsaken er å finne i øyas enorme naturprakt som på en formidabel måte gjenspeiler alt det Norge og den fantastiske naturen har å by på. Her finner man bratte fjell som stuper ned i krystallklart grønt vann, åpne landskap og en av Norges vakreste nasjonalparker. Veiene på Senja er smale og på deres vei langs fjorden smyger de seg forbi fjell og gårder. Det er ikke uten grunn at mange hevder dette er Norges vakreste veistrekning. Her ute i havgapet langt mot nord under Aurelius oval har hardføre innbyggere kloret seg fast siden før vikingtiden. Dette er landskap som alle kan elske men bare de tøffeste kan leve i harmoni med. Med sin vakre beliggenhet og uberørte natur har Senja i en årrekke vært et yndet mål for turister fra hele verden. Øya byr på langt mer enn mange forventer og de som kommer hit blir ofte overrasket over tilbudet lokalbefolkningen har å komme med.

 

Vakkert og brutalt

Selv om tilbudene på øya er i mangfold, er det utsikten og den nedslående vakre naturen som er målet for de fleste som tar turen ut hit. Øya har flere flotte utkikksposter og rasteplasser man fritt kan benytte seg av og i Bergsbotn finner man en av de flotteste av alle plassene på øya. Fra orkesterplass kan man skue utover Bergsfjorden og videre ut i det åpne havgapet. Bergsbotn er et naturlig stoppested for alle som ankommer øya og etter at man har latt seg forføre av den vakre fjorden med sine dramatiske fjell og friske sjøluft, går turen videre på smale veier gjennom dramatisk landskap. Underveis kan man ikke unngå å forundre seg over småbruk og gårder som har kloret seg fast i det til tider lite innbydende miljøet. Senja er robust og man kan finne det vanskelig å tro at man kan bosette seg her ute grunnet fiske og jordbruk, men etter som man fortsetter sin ferd over øya vil man også bli slått av roen og de varme, lune fjordarmene som innbyr til rolige stunder og et formidabelt nordlys.

 

Historien

Når man ankommer Senja vil man ikke bare bli slått av den formidable naturen. Øya er dyp i tradisjoner og folket, som har kjempet mot naturkreftene her ute i århundrer, har mange historier å fortelle. Fortellertradisjonen er noe man ikke kan oppleve gjennom et bilvindu og tradisjonene her er like gripende og frodig som naturen selv. Når man stiger ut av bilen og tar seg tid til å bli kjent med tradisjonene, vil man kunne lære historien om “Senjatrollet”, som ifølge sagnet bevegde seg like godt til land som til havs, og “Mannen i Ausa” som forteller om fjellet som fikk både ansikt og øyne av gudene. Disse to sagnene er bare to av mange som har fulgt det hardbarkede folket på Senja i mange hundre år. Det vakre landskapet gjør en god jobb med å skjule hvor krevende det kan være å bosette seg langt ut i nordishavet og historiene spiller en viktig rolle i de fastboendes liv.

 

Opplevelser

Senja er på mange måter den ultimate lekeparken for alle som vet å sette pris på friluftsaktiviteter og ekstreme utfordringer. Øya er et eldorado for alle som liker å vandre i fjell og utmark, båtliv, padling, dykking, fiske og frikjøring ned bratte fjellsider. Naturen her innbyr også til mer ekstreme aktiviteter som basehopping og bodyrafting i malstrømmer. For de minste og de med litt mindre behov for adrenalin, byr øya på vakre kritthvite sandstrender hvor man man kan nyte stillheten og bygge formidable sandslott.

 

Senja byr på en av Norges vakreste veistrekninger og selv om det kan virke langt unna, er det få, om noen, som angrer når de først har tatt turen til Norges nest største øy.