Se Nordlyset i Senja

Se Nordlyset i Senja

Å oppleve de utrolige fargene som beveger seg over den arktiske himmelen står på mange reisendes liste og få steder på jorden tilbyr flere måter å oppleve Aurora Borealis på enn Norge.

 

Nord-Norge er blant de mest komfortable og interessante stedene å oppleve nordlyset på. Her opp i nord bor det hundretusenvis av mennesker i et stort vidspredt geografisk område. Regionen tilbyr et stort utvalg av aktiviteter, turer, cruise, restauranter og hotell, som alle spiller en viktig rolle i en Arktisk opplevelse. For lokalbefolkningen i Nord-Norge er nordlysene en del av livet og en fruktbar kilde til kunst, mytologi og legender. For andre, som forsker Neil deGrasse Tyson, er fenomenet et eksempel på hvor vakker naturens vitenskap kan være.

Slutt på Nordlyset

En rekke medier har de siste årene rapportert at forskere forventer at Aurora-lysene vil falme og vises sjeldnere de neste ti årene. Nå er det mulig dette stemmer, men det er ikke sant for Nord-Norge. Truls Lynne Hansen, forsker ved Tromsø Geofysiske Observatorium forklarer: “Det er sant at vi er forbi nordlysets klimaks, noe som betyr at det blir færre observasjoner rundt Oslo og lenger sør. Men under Aurelius oval i Nord-Norge vil man ikke oppleve noe forskjell”.

 

Nordlys på Senja

Senjas beliggenhet gjør øya til det perfekte utgangspunktet for å oppleve et av naturens flotteste show. Her ute i havgapet, under Aurelius oval, kan man se nordlyset nesten hver kveld og natt i perioden september til mars. Man kan velge å legge ut på nordlys-ekspedisjon sammen med en av de mange operatørene her ute, eller man kan finne seg til rette i en god stol og bare vente på at himmelen våkner til liv. Er man heldige kan man oppleve det fantastiske showet fra tidlig ettermiddag til tidlig morgenen. Om du kontakter en av nordlys-operatørene kan det også settes opp egne ekspedisjoner for mindre grupper, hvor både overnatting, bekledning og god mat og drikke er inkludert.

 

Hvordan oppstår nordlyset?

På et meget grunnleggende nivå er nordlysene ganske enkle å forklare. Lysene kommer om natten når himmelen er mørk. Det er som en himmelsk ballett av lys som danser over nattehimmelen, med en fargepalett i grønn, rosa, fiolett, rød og blå.

 

Nordlysene er faktisk et resultat av kollisjoner mellom gassformige partikler i jordens atmosfære med ladede partikler utgitt fra solens atmosfære. Variasjoner i farge skyldes typen gasspartikler som kolliderer. Den vanligste er aurorafargen, en blek gulgrønn farge som produseres av oksygenmolekyler som ligger rundt 90 km over jorden. Sjeldne, røde auroralys produseres av oksygen i høyder på opptil 700 km. De mer vanlige blå eller purpurrøde aurorafargene produseres av nitrogen. Forbindelsen mellom nordlys og solens aktivitet har vært forsket på siden 1880, men det er takket være forskning som har vært utført siden 1950-tallet, at vi nå vet at elektroner og protoner fra solen blir blåst mot jorden på en “solvind”.

 

Temperaturen på solens overflaten er som man vet millioner av grader celsius. Ved denne temperaturen forekommer eksplosive kollisjoner mellom gassmolekyler hyppig, noe som frigjør elektroner og protoner som blir kastet fra solens atmosfære ved solens rotasjon og siden rømmer gjennom hull i magnetfeltet. Blåst mot jorden ved solvind, blir de ladede partiklene i stor grad avbøyet av jordens magnetfelt. Jordens magnetfelt er imidlertid svakere enn begge polene og derfor kommer noen partikler inn i jordens atmosfære og kolliderer med gasspartikler. Disse kollisjonene gir lyset som vi oppfatter som dansende over himmelen i vakre farger. Lysene til Aurora Borealis strekker seg vanligvis fra 90 kilometer til så høyt som 640 kilometer over jordens overflate.

 

I middelalderen ble forekomsten av auroralysene av mange sett på som tegn på krig eller hungersnød. Mens andre mente de var speilbilder av bål fra andre verdensdeler.