Senjastua

Senjastua

Uansett om du søker et måltid med utsikt over de dramatiske fjordene eller en smak av Nordsjøens fantastiske delikatesser, kan du være trygg på at Senjas største restaurant leverer varene på begge punkter. Dette er en restaurant langt fra allfarvei med en spennende meny og en utsikt som kan ta pusten fra selv de mest bereiste blant oss. En liten perle hvor kortreist mat får en helt ny mening.

 

Restauranten

Senjastua restaurant går over to etasjer, hvor første etasje er noe mer uformell. Restauranten, som ligger i hjertet av Senja, har et innbydende og koselig interiør. Den eponymiske kjøkkensjefen Emma er dedikert til å servere upretensiøs, enkel og hjemmekoselig mat, alle med en understrøm av finesse og eleganse som man ellers bare forventer å finne på en fine dining bistro på fastlandet. Innvendig er innredningen elegant og stilig, men aldri pretensiøs. Interiøret speiler perfekt sesongens meny som har en medley av lokal norsk sjømat, med en blanding av middelhavsretter og restaurantens selvutnevnte spesialitet; fisk au gratin.

 

Menyen

Når man ankommer Senjastua og har blitt ledet til sitt bord for kvelden, blir man presentert med en liten, men riktig så mektig meny. Alle delikatesser det ville havet rett utenfor restaurantdøren har å by på er representert. Menyen er ikke overdådig og om man ikke tenker over hva man bestiller, kan det hele virke noe enkelt. Det er dog bare til man får presentert retten. Her overlates ingenting til tilfeldighetene og det er ikke tvil om kvaliteten og tanken som ligger bak hver rett. Selv Nordsjøens konge, den mektige men dog almindelige torsken, presenteres i nye spennende drakter hvor kjøkkensjefen benytter seg utelukkende av lokale ingredienser og spennende teknikker man ikke ser til vanlig. Man kan ikke unngå å sette pris på fisk og sjømat som serveres bare noen få meter fra hvor de ble tatt opp av havet. Naturlig nok er det fisk og havets delikatesser som står i fokus på Senjastua, noe annet ville vært galskap, men kjøkkensjefen har ikke glemt de gjestene som foretrekker kjøtt og vilt. Senja har en god stamme av både elg og rein, noe Senjastua vet å benytte seg av. På menyen finner man både finnbiff, badsturøkt elg og delikatesser som rein carpaccio og tørket elghjerte servert med lokal tyttebær med cognac.

 

Kjøkkensjefen

Kjøkkenet på Senjastua styres av Mona Birgisson fra Island. Birgisson, som har lang fartstid fra en rekke store kjøkken over hele Europa, er datter av den verdenskjente Islandske kokken Titur Birgisson og hun startet sin karriere på sin fars kjøkken i en alder av bare 13 år. I følge hennes far var det aldri aktuelt at hun skulle gå sin læretid ved hans kjøkken på Reykjavik. Dermed bar det ut i verden for den unge kokken og hennes læretid var delt mellom Thomas Patrick på Gramercy Tavern i London og Mario Batali på Just Batali i Paris. Etter endt læretid arbeidet Birgisson ved en rekke store restauranter over hele Europa. Da det kom henne for øret at det var en ledig stilling som kjøkkensjef langt ute i havgapet i Nord-Norge, var hun aldri i tvil. Siden 2011 har hun styrt kjøkkenet på Senjastua og takket være hennes internasjonale karriere har flere av verdens beste kokker tatt turen til Senja og Senjastua. I følge Birgisson selv, var det nærheten til havet og umiddelbar tilgang på verdens beste råvarer som gjorde at hun takket ja til jobben.

 

Ønsker du å oppleve sjømat og vilt av ypperste kvalitet anbefales det at man bestiller bord i god tid. Sommer som vinter har Birgisson og resten av personalet fulle hus og i perioden hvor nordlyset herjer for fullt, kan det ta flere uker å få et bord.